Pèrdua de beneficis, principal risc per a les empreses espanyoles a 2018
La pèrdua de beneficis continuarà sent el principal risc per a les empreses espanyoles a 2018. Així ho creu el 45% dels experts del nostre país que han participat en el VII Baròmetre de Riscos d’Allianz, publicat per Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) . La segona amenaça són les catàstrofes naturals, que escala dues posicions respecte a l’exercici anterior. “Les empreses espanyoles es van veure especialment afectades pels terratrèmols, huracans i tempestes de 2017, el que motiva que les catàstrofes naturals registrin una important pujada en el Baròmetre de Riscos d’aquest any”, precisa Joan Manuel Negre, director general d’AGCS Espanya.

A la resta del món, la pèrdua de beneficis també és considerada la principal amenaça a la qual s’hauran d’enfrontar les empreses en 2018. I lidera aquesta peculiar classificació per sisè any consecutiu, figurant en primera posició en 13 països ia les regions d’Europa , Àsia-Pacífic, Àfrica i Orient Mitjà. En l’estudi es constata que les empreses afronten un nombre creixent d’escenaris, que van des dels riscos tradicionals (incendis, catàstrofes naturals i interrupció de la cadena de subministrament) fins a nous factors detonants derivats de la digitalització i la interconnexió que normalment no provoquen danys materials però sí grans pèrdues econòmiques. La decisió de sistemes informàtics essencials, els actes de terrorisme, la violència política, els incidents de deficiència de qualitat o els canvis imprevistos en la legislació poden portar a les empreses a un cessament temporal o prolongat d’activitat amb efecte devastador sobre els seus ingressos.

També preocupen els riscos cibernètics, que es troben en segona posició en el Baròmetre d’Allianz. És considerada la major amenaça a 11 països i en la regió que engloba les Amèriques. També apareix com el risc més subestimat i el principal risc a llarg termini. Es temen els atacs de pirates informàtics, les bretxes de seguretat i la pèrdua de beneficis per aquestes causes. A més, contribueixen els últims ciberatacs amb ransomware WannaCry i Petya. “Per primera vegada, la pèrdua de beneficis i el risc cibernètic es disputen la primera posició en el Baròmetre de Riscos d’Allianz. Es tracten de riscos que estan cada vegada més interconnectats “, indica Chris Fischer, conseller delegat d’AGCS.

Temor pel canvi climàtic

Després d’un 2017 bastant catastròfic, els desastres naturals tornen a figurar a tot el món entre els tres principals riscos per a les empreses. A més, el canvi climàtic apareix per primera vegada entre els deu primers llocs i s’accentua encara més el potencial de pèrdues per a les empreses per la ràpida urbanització de les zones costaneres.

L’impacte de risc de les noves tecnologies és un altre dels que més pugen en el Baròmetre d’Allianz, ja que les empreses reconeixen que innovacions com la intel·ligència artificial o la mobilitat autònoma podrien donar lloc en el futur no només a noves oportunitats, sinó també a noves responsabilitats i majors indemnitzacions. Per contra, la preocupació de les empreses per al desenvolupament dels mercats és menor que fa 12 mesos.